The Balwyn Community Centre has been providing a range of programs and activities that support the health and wellbeing of the Balwyn community since 1976.

As well as the community centre in the original house, there is a function centre, an occasional childcare centre and a community garden, three tennis courts, wetlands and an extensive parkland setting.

To better meet the needs of the community, an upgrade is underway that will create a new purpose-built space, including more program spaces, a new recreation zone, enhanced outdoor features and a new maternal and child health service onsite.

Key features will include:

  • retaining the heritage character of the original house
  • reconfiguring some of the original house rooms to provide larger and more functional program spaces
  • a new building at the rear of the community centre with multi-purpose spaces
  • a new occasional childcare centre for 20 children aged 0 to five
  • a relocated and expanded Balwyn Maternal and Child Health Centre, for children aged 0 to school age
  • an increase in onsite car parks, without reducing the open space
  • enhancements to the parkland setting and an expanded community garden
  • an upgrade to the function centre, including a new kitchen
  • improvements to the street frontage so that the site is more open, visible and accessible from Whitehorse Road
  • a new recreation zone offering a tennis court, a learn-to-ride track for children, outdoor tennis tables, exercise equipment, a BBQ, grassed area, picnic tables and seating and a public toilet
  • a new pedestrian entrance, security lighting and easier pedestrian access through the site.

Community benefits

The upgraded Balwyn Community Centre will provide maternal and child health services, occasional care for children, as well as recreational activities and learning programs for all ages. It will be a convenient hub for people of all ages in a beautiful parkland setting.

Why upgrade the Balwyn Community Centre?

The current layout of the centre, which was originally a house, is no longer suitable for the many and varied programs and activities the centre provides. An increase in purpose-built, functional spaces will mean the centre can deliver the services our community needs both now and into the future.

Given Balwyn’s increasingly diverse community, as well as the increasing number of families and elderly residents, the centre’s services and facilities needed to be expanded and upgraded to better support and engage its changing population.

The total cost of this initiative is $8.7 million. 

More information

Find out more about Boroondara’s neighbourhood houses.

How useful was this information?